Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Τεστ Παπ: Πως έχασε δύο φορές το Νόμπελ ο Γεώργιος Παπανικολάου

 

Το Τεστ Παπανικολάου ή Τεστ Παπ είναι κυτταρολογική εξέταση για τον έλεγχο των κυττάρων στη γενετική περιοχή…

 

«Το ιδανικόν μου δεν είναι να πλουτίσω, ούτε να ζήσω ευτυχής, αλλά να εργασθώ, να δράσω, να δημιουργήσω, να κάμω κάτι τι αντάξιον ενός ανθρώπου ηθικού και δυνατού».
Γεώργιος Παπανικολάου, 1883–1962


Πρόκειται για απλή εξέταση που γίνεται με λήψη δείγματος από τον κόλπο και τον τράχηλο της γυναίκας και τη μόνη αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την πρόληψη του καρκίνου.Το Τεστ Παπ είναι μια εξέταση που έχει σώσει εκατομμύρια γυναίκες από όλες τις μορφές καρκίνου του τραχήλου και του κόλπου της μήτρας.

 

Γιατί όμως ενώ είναι τόσο σημαντική εξέταση, ο εφευρέτης της Γεώργιος Παπανικολάου (13/5/1883) δεν βραβεύτηκε ποτέ με Νόμπελ Ιατρικής από τη Βασιλική Ακαδημία της Στοκχόλμης, παρότι ήταν δύο φορές υποψήφιος, το 1953 και το 1960;

 

Η επίσημη εκδοχή, σύμφωνα με το onmed, ανέφερε ότι η επιτροπή προτίμησε να βραβεύσει γιατρούς που είχαν βρει θεραπείες και όχι τον Παπανικολάου, που είχε ασχοληθεί με την πρόληψη του καρκίνου. Σύμφωνα με τη μαθήτρια του Παπανικολάου, Ιρένα Κορπόσφκα, η επιτροπή ήταν επιφυλακτική με το έργο του γιατρού, γιατί ήταν εξαιρετικά πρωτοποριακό. Πιθανολογείται ότι η επιτροπή δεν πίστευε πόσο μεγάλο ήταν το επίτευγμα του Παπανικολάου, το οποίο δεν εφαρμόσθηκε σε μία μέρα, αλλά έγινε κομμάτι της ιατρικής πρακτικής σταδιακά.

 

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, τα μέλη της επιτροπής είχαν ήδη ρισκάρει στο παρελθόν και εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα. Το 1926 απένειμαν το Nόμπελ στην εξίσου πρωτοποριακή θεωρία του Δανού, Φίμπιγκερ Γιοχάννες Αντρέας Γκριμπ, σύμφωνα με την οποία ο καρκίνος προκαλείται από παρασιτικούς νηματώδεις σκώληκες. Η θεωρία διαψεύστηκε γρήγορα, γεγονός που αμαύρωσε το κύρος της επιτροπής.

 

Η τρίτη και τελευταία εκδοχή κάνει λόγο για πιθανή «αντιγραφή». Ο Ρουμάνος γιατρός Αουρέλ Μπάμπες, δημοσίευσε τα ευρήματά του για τη διάγνωση του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, την ίδια περίοδο με τον Παπανικολάου. Η εργασία του είχε δημοσιευτεί στο ευρωπαϊκό περιοδικό «Πρες Μέντικαλ», που δεν είχε μεγάλη κυκλοφορία στην Αμερική και ο Παπανικολάου ήταν πολύ πιθανό να μην την είχε καν υπ’ όψιν. Ούτε ο ίδιος ο Μπάμπες ανέφερε ποτέ την πιθανότητα να στηρίχθηκε ο Παπανικολάου στη δική του θεωρία. Το γεγονός όμως δημιούργησε επιφυλάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου