Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Όλη η επιστήμη είναι είτε φυσική είτε συλλογή γραμματοσήμων - Έρνεστ Ράδερφορντ

 Όλη η επιστήμη είναι είτε φυσική είτε συλλογή γραμματοσήμων

 Έρνεστ Ράδερφορντ

Τι είναι η επιστήμη; Με μια απλή πρόταση, η επιστήμη είναι η μελέτη της φύσης. Ωστόσο, διαφορετικές επιστήμες όπως: αστρονομία, χημεία, βιολογία, γεωλογία κ.λπ. έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για να το κάνουν. Έτσι, δεν είναι όλες οι επιστήμες ίσες.

 

Το απόφθεγμα «Όλη η επιστήμη είναι είτε φυσική είτε συλλογή γραμματοσήμων» του Νεοζηλανδού φυσικού Έρνεστ Ράδερφορντ αντικατοπτρίζει τέλεια αυτή την ανισότητα. Σύμφωνα με αυτόν, η φυσική είναι ο βασιλιάς της επιστήμης γιατί είναι καθολική. Αλλά γιατί ακριβώς ο Ράδερφορντ σκέφτηκε με αυτόν τον τρόπο; Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος κέρδισε το Νόμπελ Χημείας, τι τον έκανε να θεωρεί τη φυσική την πιο ευγενή των επιστημών;

Η απάντηση βρίσκεται στη συλλογή γραμματοσήμων - ένα χόμπι στο οποίο οι άνθρωποι συλλέγουν και ταξινομούν γραμματόσημα ως αντικείμενα ενδιαφέροντος ή αξίας. Τα γραμματόσημα είναι διαθέσιμα σε πολλές ποικιλίες - μεγάλα και μικρά, τετράγωνα και στρογγυλά, γραμματόσημα με διάσημα ανθρώπινα πρόσωπα, γραμματόσημα με ζώα και πουλιά, γραμματόσημα για επετείους κ.λπ.Ομοίως, ορισμένες επιστήμες όπως η ζωολογία ή η βοτανική για παράδειγμα ασχολούνται κυρίως με τη συλλογή και ταξινόμηση ειδών - ζώων και φυτών, αντίστοιχα. Με άλλα λόγια, αυτές οι επιστήμες δεν είναι θεμελιώδεις επιστήμες και το πεδίο εφαρμογής τους περιορίζεται μόνο στη Γη.

Η φυσική, σύμφωνα με τον Rutherford, είναι η μόνη επιστήμη που έχει μια περίτεχνη δομή που αποτελείται από παρατήρηση, πείραμα και μαθηματικά. Είναι πραγματικά η καθολική ενσάρκωση της επιστημονικής μεθόδου . Με αυτόν τον ορισμό, η επιστήμη που είναι πιο κοντά στη φυσική είναι η αστρονομία. Όπως, παρατηρείτε και μετράτε τις επιπτώσεις μιας μαύρης τρύπας στο περιβάλλον της, για παράδειγμα, με τη βοήθεια τηλεσκοπίου και μαθηματικών.

Ακολουθεί η χημεία. Η  χημεία  μπορεί να είναι διαφορετική σε διαφορετικά πεδία - παρόλο που οι νόμοι της φυσικής που διέπουν αυτά  τα πεδία παραμένουν οι ίδιοι. Ομοίως, επιστήμες όπως η επιστήμη των υπολογιστών και η ψυχολογία δεν είναι καθολικές. Επιπλέον, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα μαθηματικά και την παρατήρηση, αντίστοιχα.

Όλες οι επιστήμες όμως πρέπει τελικά να είναι πειραματικές γιατί έτσι προοδεύουν. Έτσι ελέγχονται και επαληθεύονται και γίνονται αποδεκτές οι υποθέσεις. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η δήλωση όλη η επιστήμη είτε είναι φυσική είτε η συλλογή γραμματοσήμων είχε περισσότερη αλήθεια στην εποχή του Ράδερφορντ από ό,τι σήμερα.

 

Όπως γνωρίζετε, για παράδειγμα: Με τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου, οι βιολογικές επιστήμες έχουν γίνει επίσης παρατηρητικές και όχι απλώς επιστήμες ταξινόμησης. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, οι επιστήμες εξελίσσονται και γίνονται όλο και περισσότερο φυσικές. Ωστόσο, για να διατηρήσουμε την άποψη του Ράδερφορντ, η φυσική θα είναι πάντα η μόνη παγκόσμια επιστήμη .


ΠΗΓΉ ΚΕΊΜΕΝΟΥ: Wonders of Physics

https://www.wondersofphysics.com/2021/07/all-science-is-either-physics-or-stamp.html?fbclid=IwAR1efP0BxDRPUtzVx5e3Kgm05mKJSNj4cumuazLCRR2j1bLK99pubCORwkk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου